tisdag 31 augusti 2010

Varför i hela fridens namn?

Tala om att ha ett skafferi utanför dörren... Det enda problemet är att jag inte har en aaaaning om vad jag ska göra av vissa utav grönsakerna. Vad lagar man på de gula tefaten jag tydligen tyckte var odlingsvärda i ett svagt ögonblick stående framför fröhyllan? Visst, de ser ju rätt roliga ut men nog önskar jag mig lite mer av en grönsak än så...



För att inte tala om bondbönorna... Jag fick mig en chock när jag gjorde en pastasås på dem för första gången. Huuuuur mycket jobb kan man lägga ner på några små ussliga bönor egentligen. Om man inte skalar dem två gånger ser de ut som fulla fästingar vilket inte direkt fungerar för en känslig gravid kvinna ;0). Har nog aldrig varit så nära att kräkas i hela mitt liv som när jag såg den pastasåsen...



Lagerblad är alltid trevligt att ha till hands i köket... Om ni har ett lagerträd (eller som jag en liiiiten buske) så knipsa av några kvistar och häng på tork i köket. Det doftar ljuvligt och ser så hemtrevligt ut...



I morgon ska jag koka kronärtskockor här hemma. Vi har aldrig smakat på den delikatessen så det ska bli intressant att se vad de små liven tycker om det. Smöret lär gå hem i alla fall... Allt går ner med en klick smör!



Det är tur för mig att jag får så bra hjälp i köket när jag pysslar där. Lille Bo är en hejare på att skära brytbönor i lagom stora bitar innan jag förväller dem. Det gäller att ta vara på de små livens vilja att hjälpa till så länge den finns där. Jag hoppas att han också får ett intresse av att odla när han växer upp till en 2m lång man...

(Om ni tycker att han påminner lite om ett lejon i ansiktet så beror det på att han fick några myggbett i skogen i helgen. Tydligen är han grymt överkänslig emot det så huvudet svällde upp och antog en grotesk form. Nu är det nästan inget kvar men SUCK vad våra barn är drabbade av märkliga saker hela tiden...)





Jag tar tacksamt emot tips på mat man kan laga på den gula zuccinin...

Trevlig vecka!

Anna

23 kommentarer:

  1. Vilken underbar skörd du har,blir verkligen avundsjuk eftersom jag bara har lite sketen dill haha. Några purjolökar som kämpar men förmodligen inte hinner upp innan det blir för kallt.Jag skulle nog lägga in lite Pickels-blandning om jag var du. Och förvälla en del och stoppa i frysen. Lagerblad ska jag absolut prova nästa säsong;)

    SvaraRadera
  2. Brytbönorna e kanon goa i en sallad =)
    Jag har ganska många i trädgården. Kan man frysa ner till i vinter??

    Kram Ulrika

    SvaraRadera
  3. Hejhej Anna!

    Mmmmm vilka ljuvliga bilder du visar så här på morgonkvisten. Jag är ju demi-vegetarian så jag lagar mycket grönt. Den gula zuccinin kan du använda som den gröna. Steka i skivor, fylla med något gott och gratinera. Min mamma brukar lägga in dem som pumpor som man äter till söndagssteken (om man äter kött) Kolla in recepten på coop.se där har de massor med tips.
    Undrar om Bo blir en två meter lång kock när han blir stor.

    Önskar dig en underbar dag
    KramKram
    Lotta

    SvaraRadera
  4. Oj vilken odlarglädje, och fina bilder! Har inga bra tips tyvärr till de gula...ler. Kul när barnen tycker om att vara med och hjälpa till.
    Ha en fin dag, och lycka till med kronärtssoppan.

    Kram Pia

    SvaraRadera
  5. Ja du...ibland odlar man med hjärtat istället för med hjärnan. Jag själv har odlat 20 (!!) plantor av någon slags knall-lila brytböna som till och med sambon vägrar smaka på. Det enda bra med den är att den absolut inte får någon ohyra för djuren vågar inte heller smaka.

    Jag brukar gröpa ur zuccini och fylla med tacokryddad färs (barnens favorit). Det kanske skulle gå att göra portionsformar av de gula runda.

    Annars är roligt formade grönsaker en bra gå-bort-present. Du får gå bort mycket helt enkelt!

    SvaraRadera
  6. Ser helt underbart ut tycker jag!! Lycka till med kronärtskockan och det är en upplevelse om ni inte smakat förr! fantastiskt gott!!

    SvaraRadera
  7. Vad gott det ser ut med din skörd.Härliga färger.Lycka till med kronärtskockan och det är super gott tycker jag.Men alla har vi olika smak.Haen fin dag kram Rita ♥

    SvaraRadera
  8. Hej vännen!
    Vad mycket gott du kan skörda i din köksträdgård, blir lite avis....
    Söt liten hjälpreda du har!
    Hoppas ni får en underbar dag.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  9. Brytböner är super bott. Jag köpte färska ärtor för ett tag sedan som vi skulle ha till ite fisk, stod i köket och rensade när herrr mast kom utkrypande......usch allt åkte i soporna, det vänder sig i magen och sånt kan jag inte äta.

    Ha det gott
    Kram Anna

    SvaraRadera
  10. Ser ju underbart ut med så mycket härliga grönsaker, vilken lyx!
    Vilken söt liten hjälpreda du har. =)
    Ha en toppen Tisdag.
    Kram Dessie

    SvaraRadera
  11. Oj, så härligt med alla grönsaker. De flesta grönsaker går perfekt att ha ner i en köttgryta och ger en gudomlig smak. Zuccini har jag alltid i gryta eller så gör man en gratäng av dem.

    Kronärtskockor är goda med mycket smör, Ernst gjorde såna i sitt program nu om du vill ha tips.

    De gula tefaten är så vackra som höstdekoration tycker jag, vet inte vad man kan laga på dem.

    Lycka till

    Kram

    SvaraRadera
  12. Så härliga färger på din skörd.Jag har aldrig ätit kronärtskockor,men de är ju väldigt vackra bara att dekorera med :0)
    Kram Kicki

    SvaraRadera
  13. Åh, vilka fina bilder! Du kan väl ha dem som prydnad!;-) Det ser så härligt ut när de ligger upplagda så där fint. Vad man ska använda dem till annars vet jag inte...jag är värdelös på grönsaker!

    ha en bra dag!

    kram Pernilla

    SvaraRadera
  14. Wow, Lyckliga du som har så mycket gott hemma!!
    Fantastiska bilder;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  15. Tefaten är ju jättetrevliga just att fylla och gratinera, särskilt om man tar dem när de är små och lagom till 1 portion. Sen är ju squashsoppa en höjdare, enkelt och jättegott! Så här gör jag (på ett ungefär): Fräs 1-2 hackad lök och 1 kg tärnad squash i en rejäl klick smör. Häll på 7-8 dl buljong och puttra en stund tills squashen mjuknat. Om man vill ha slät en soppa mixar man nu. Häll på 2-3 dl vispgrädde, salta, peppra och koka upp igen. Klart! Man kan variera hur mycket som helst med örtkryddor och diverse tillbehör som tomattärningar, riven ost (ädelost är gott!), brödkrutonger, knaprigt bacon...

    SvaraRadera
  16. Oj vad du har skördat! Vad härligt med eget odlat! Men visst är det mycket jobb med en del då det ska tillagas....
    Läckra bilder!!!!
    Kram Agnetha

    SvaraRadera
  17. Oj, så mycket du odlat och vilken skörd :) Härligt gott med färska egenodlade grönsaker, har tyvärr inget bra recept till den gula zuccinin, men gissar att du hittar på något bra :)

    Hoppas du haft en bra dag

    Kramar Bella

    SvaraRadera
  18. Hej
    vilken skörd du har:) så mycket goda grönsaker...
    Jag vet inte men jag tycker bara om att steka eller lägga den i ugnen med vitlök och olivolja.
    kram
    sandra

    SvaraRadera
  19. Så mycket gott du kan plocka hemma. Avis??? NÄHÄÄÄ :) Själv har vi några tomater och morötter kvar :)
    Jag förstår inte , men jag har inget tålamod när barnen vill hjälpa till i köket... Det ska ju va på MITT sätt! :)
    Ha det bäst! Åse

    SvaraRadera
  20. Jesses så söt han är!
    Tycker det är sååå fint med alla färger från grönsakerna! Och goa är de också!
    Ha det bra!
    Kram Sirpa

    SvaraRadera
  21. Tur att du odlade tefaten för dom gjorde sig väldigt bra på bilden ihop med allt det andra!
    Så sött att få hjälp i köket, han är urgullig den lille Bo.
    Agneta kram

    SvaraRadera
  22. Så mycket gott du har utanför dörren.. Fast jag kan inte hjälpa dig med vad du skall göra av det :-S
    Gullig hjälp du har i köket, gäller ju som sagt att passa på när de vill hjälpa :-)

    Kram Mia

    SvaraRadera