torsdag 15 december 2011

Vedförvaring inomhus - beskrivning

För lite mer än ett år sedan fick jag en idé om hur vi skulle lösa förvaringen av ved inomhus. 

Man vill ju gärna ha in ganska mycket ved så att man slipper springa ut och hämta ideligen och kanske framför allt därför att man får ut mer energi ur ved när den är uppvärmd innan man eldar med den. Med tre lådor att stapla veden i kan man enkelt ta ifrån den ved som har legat inne längst tid och behöver inte jobba sig neråt i högen innan man kan hämta in mer. 


Jag snickrade mina lådor av gammalt virke vi hade i en skräphög bakom huset för att få till den där känslan av patina. Man kan såklart betsa nytt trä också om man inte har tillgång till en skräphög som jag har. 

Här nedan följer en beskrivning på hur jag går tillväga när jag snickrar lådor. De går även utmärkt att använda till äppellådor eller liknande om man hellre vill det.

Om man inte har spontat virke så lämnar man med fördel en springa mellan brädorna så torkar veden snabbare. 


Först sågade jag till alla bitar som behövdes. 

 • 4st lite tunnare bitar som ska hålla ihop sidorna (lika långa som jag vill att lådan ska vara djup)
 • 12 bitar till sidorna på lådan (hur många beror på hur djup lådan ska vara) Den här lådan gjorde jag rektangulär så då hade jag 6st längre bitar till två av sidorna.
 • 4st plankor till botten. (de sågade jag lika långa som kortsidorna på lådan) • Jag började med att snickra ihop de båda kortsidorna... Spika fast de kortare bitarna på det tunna virket som ska vara i hörnen. • Sedan är det bara att spika fast de långa bitarna på kortsidorna • Eftersom bitarna till botten är lika långa som kortsidorna går det att sätta fast dem "inne" i lådan och inte under vilket gör att den dels håller bättre och dels ser snyggare ut från sidan. 
Sedan är det bara att välja användningsområde till din låda. Jag använder den här som vedförvaring inne i vårt torp men har även sådana lådor för att förvara äpplen i under vintern. Ju tunnare virke du väljer desto lättare blir lådan vilket kan vara att föredra om man ska ha dem till att bära saker i.Lycka till!

15 kommentarer:

 1. Så himla fint och fiffigt! Kan det bli bättre, både användbart och snyggt. Jag måste lägga den här idén på minnet, den här också :-), tills vi bygger vår spis.
  Ha en underbar dag! Här har vi solsken och lätt frost!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Haha jag tyckte precis jag läste att mannen var snickare :-)
  Bra kvinna reder sig själv !
  Det där med kungsgran har vi testat de senaste suck 5 jularna. Visserligen barrar de inte , de konserveras och dricker kopiösa mängder med vatten istället , samt luktar skunk , där om nåt behövs ett Doftljus bredvid. De är alldeles för glesa för min granplan i år så det fick bli en hög smal supertät barrande eländig skogsgran, ack så vacker dag 1 och 2 :-) Nu är vi inne på dag 15 , liiiiiite glesare om man säger som så !
  Må så gott
  kram Bittan

  SvaraRadera
 3. Smart och dessutom väldigt snyggt!! Jag gillar när ved syns. :o)

  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej
  de är så snygga:)
  ha en fin dag
  kram
  sandra

  SvaraRadera
 5. I have a new ood burner and this will look great by it.
  thanks for the instructions I might get the boys to do it over the holidays.

  SvaraRadera
 6. ...Vilket bra tips..ha en trevlig dag...Gunilla

  SvaraRadera
 7. Men så fina lådor! De skulle jag kunna tänka mig att ha till mycket. Har tyvärr ingen öppen spis.
  Ha det gott!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Hallojsan Anna!!

  Maken sa just härom kvällen ; då han är den som får bära in ved VARJE kväll att vi borde ha en enorm förvaring inne. Jag måste erkänna att jag nte gillade idén..tills nu!! Det här var både snyggt och praktiskt! Skall allt visa honom den!!

  Ha det gott tjejen!! Kraam Sanne

  SvaraRadera
 9. Ja, det är både snyggt och smart. Bra att man kan ta en låda i sänder. Låda ett kan torka lite till i kakelugnsvärmen medan låda tre eldas upp o.s.v. Bra jobbat!

  SvaraRadera
 10. Så otroligt snyggt!!! Kram Hanna

  SvaraRadera
 11. Snyggt värre!! Kul att du ville vara med i min give away!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 12. Ah, vad du kan! Vad bra det ser ut! Smart och fin förvaring och än roligare att titta på när man gjort den själv!! 5 stjärnor av fem möjliga till dig!!
  Kram och ha en bra helg!!

  SvaraRadera