måndag 12 december 2011

Att baka i en gammal vedeldad bakugn...

I vårt lilla torp finns en gammal bakugn som jag ibland brukar baka tunnbröd i. 

Jag har inte haft någon att fråga hur man gör när man bakar i en såhär gammal bakugn men efter att ha läst på lite och provat mig fram har jag kommit på den här varianten.

Först eldar jag i ca 3 timmar i ugnen och när den är ordentligt varm föser jag glöden lite åt sidorna med en granruska fastknuten på en pinne och sedan håller jag elden vid liv på sidorna medan jag bakar mitt tunnbröd. Just tunnbröd kräver extremt hög temperatur så hade jag haft ork kunde jag ha bakat lite surdeg  i ugnen när den hade svalnat lite... Meeen jag hade ingen ork kvar! 


Vår bakugn skulle behöva läggas om i botten eftersom den är rätt illa tilltygad och gropig. I år var det värre än vanligt på grund av att en grävling har grävt i grunden på huset. Till nästa år ska jag försöka krångla mig in i ugnen och lägga om bottnen. ;) Hrm, får nog försöka gå ner lite mer i vikt innan det kommer att fungera. *haha*


Brödspadar är inget man bara går till en butik och köper så jag tackar min lyckliga stjärna att jag har en snickare till man som snabbt fixade till en åt mig. Den här har jag haft i över 7 år och den fungerar fortfarande lika bra!


Julstämning så det förslår! Kanske är det den lilla tomten i bakgrunden som gör det... vad vet jag! ;)


Idag ska vi iväg och handla julklappar! Får se hur många som kommit på samma idé!

Anna

19 kommentarer:

 1. God Morgon Anna !

  vau vad gott det ser ut.
  Jag tror att jag ska rikta bilen mot dig direkt...
  Är det tunnbröd?
  Gissa vem som längtar tills vi ska få vårt kök och att jag ska få en bakugn.
  Hoppas att det ska funka att mura upp den där som jag vill ha det.

  Lycka till idag på Julklaps jakten.
  Det borde väl vara ganska så lungt ;)

  Ha en fin vecka och tack för den inspirationen som du delar med.
  Nästa gång när jag ska till Stockholm så vore det kul att ses ;)

  Ha det gott !

  Kramar Sirpa

  SvaraRadera
 2. Heeeeej!
  Vad kul att läsa att du bakar i den gamla ugnen. Det har varit bageri i vårt hus så vi har en rejäl bakugn, en enda gång har vi eldat i den när vi hade fest, och då gjorde vi bara pinnbröd därinne. Nu har vi precis gjort i ordning det rummet och det skulle vara så kul att testa att baka, men jag har inte vågat ... Vedspis har vi också men jag har inte vågat testa där heller!

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 3. Det ser så grymt mysigt ut (och gott)!!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Lyckliga du som har en bakstuga!
  Vi har fått ta över farfars tunbrödsplatta och verktyg därtill. Då vi inte har någon bakstuga brukar det bli tunnbrödbak utomhus på sommaren, kanske inte riktigt lika gott som vedeldat men så mysigt att baka ute på sommarkvällarna.

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 5. Åhhh så underbart! Nu blir jag avundsjuk måste jag lova. Jag som fuskar med en stenskiva i min elektriska ugn för att få till stenugnsbakat surdegsbröd. Mmm jag kan tänka mig hur gott det skulle smaka med några bröd gräddade i din ugn.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 6. Det där såg då verkligen gott och roligt ut, men jag kan tänka mig att det kräver sitt arbete. Men vilken lön för mödan! Lycka till med inköpen.

  SvaraRadera
 7. Ooo så mysigt det ser ut! Riktigt julmys måste jag säga!

  SvaraRadera
 8. Helt fantastiskt med bröd bakat i en riktig stenugn! Vilket hus du bor i!!!

  SvaraRadera
 9. Hej
  Så fantastiskt att kunna göra det och sista bilden är så vacker...
  ha nu en fin dag och hoppas ni hittar lite julklappar...
  kram
  sandra

  SvaraRadera
 10. Oj vilket vackert inlägg, det här gillade jag!! Men förstår att det är varmt och stå och baka. Vi har ju bakat våfflor med rånjärn i öppna spisen och det var ordentligt varmt. Startar en give away idag. välkommen in om du har lust.
  Kram Pia

  SvaraRadera
 11. Jag har en likadan bakugn och likadana spadar, men har inte varit så modig att jag vågat prova att baka tunnbröd i den. Nu kanske jag blev inspirerad och kommer till skott!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Så underbart härligt att ha en bakugn. Det ser så hemtrevligt och gott ut. Här hemma är mannen inte bullpappa men han är verkligen den som lagar maten i huset :-) Jag var bra på det innan vi träffades men nu har han helt tagit över köket. Eftersom jag har tagit beslutet att inte sjunga i kören under större delen av året så kanske jag äntligen ta över åtminstone bullbaket :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Vad underbart juligt!
  Vilken fin pepparkakskyrka du har gjort. Men du är ju också så duktig på att få till saker och ting.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 14. Helt magiska bilder, det ser så gott ut och mysigt.

  Ser muntert fram emot bilder med en annan "BAK" En halv Anna hängandes ut genom ugnen....

  : ))

  SvaraRadera
 15. Hej!
  Så otroligt gott det ser ut! Och finns det mysigare än eld? Att sedan kunna använda det i bakning eller matlagning måste ju vara helt underbart!
  Hoppas att du hittar några julklappar!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 16. Ååååå så avundsjuk jag blir! Och om det inte går bra för dig att mura om botten så kände jag en bra murare förut, han höll till i Skoklostertrakten när jag sist hörde av honom. Har fått för mig att det inte är allt för långt till dig därifrån!
  Kram

  SvaraRadera