Köksträdgården



När vi planerade vår köksträdgård hösten 2009 utgick vi från en yta där det tidigare hade vuxit skog.

Köksträdgården består av ett kålland, odlingslimpor samt odlingslådor. Tanken är att de olika grönsakernas krav på jordmån samt näring ska tillgodoses på det här viset.

Jordmånen är kraftig lerjord vilket gjorde att vi hösten 2009 grävde bort ogrässkiktet på den yta som sedan skulle bli kålland. Vi vände jorden två spadtag djupt och sedan gödslades den med obrunnen hästgödsel samt gödslad torv. Landet täcktes sedan med ett tjockt lager halm. Detta gav mikrolivet i jorden en god start och värmen som alstrades när nedbrytningen kom igång hölls kvar av halmen längre tid vilket gjorde att nedbrytningen av gödseln kunde fortgå längre tid under hösten. Halmen fungerade även som marktäckning till vår och sommar när kålen planterats ut vilket gjorde ogräsrensningen minimal. När halmen så småningom bryts ner bildas även då mull vilket krävs för att få bättre skördar på den tunga jorden.


Odlingslådorna består dels av pallkragar och dels av egensnickrade lådor av virke som inte är impregnerat. Botten i lådorna täcktes med ett tjockt lager tidningar och sedan fylldes lådorna med jord. Ytan mellan lådorna täcktes med en marktäckväv eller pressening för att förhindra ogäsets spridning. Ovanpå detta krossade jag takpannor av lertegel. Dessa fick vi tag på från ett rivet hus i närheten. Som kant runt kållandet lades stenar som håller teglet på plats.



Lådorna av pallkragar målades med falu rödfärg på utsidan för att matcha huset...


Året 2010 valde jag att förodla det mesta eftersom arbetet med köksträdgården drog ut på tiden. Jag har aldrig tidigare förodlat rödbetor men det gick över förväntan. Skörden blev tidigare än normalt vilket får ses som en bonus!


Ärtskotten vi åt under våren planterades ut och ganska snart fick vi skörda små ärtskidor. Ett tips för den som inte vill kasta dem när de vuxit sig för stora...


De flesta säger att hjortron är Norrlands guld men jag vidhåller att det är åkerbäret som borde bära den titeln. Det går bara att odla allåkerbär men de smakar nästan lika bra som sin vilda kusin. Kan varmt rekommenderas om man vill variera sig lite. De sprider sig som en löpeld så det kan vara på sin plats med en liiiten varning. Minst två sorter måste man sätta för att få bär. Det krävs nämligen olika sorter för att de ska pollineras...


Som stöd till alla olika ärtor jag odlade byggde jag torn av sly vi rensat bort bakom huset. Det blev stabila stöd som höll emot både vind och tyngden från växterna.


Till bönorna byggde jag ett enklare stöd där de fick klättra upp längst med trådar som hängde ner. Bönor har en förbluffande förmåga att klättra så de klarar enkelt att hålla sig kvar.

Bakom ärt och bön raden planterade jag en blomsterskärm. Den bestod av rosenskära, aster och solrosor. Till nästa år är det tänkt att ärtorna ska flytta dit bak och då kommer jag att bygga en spalje de kan klättra på.




2011 byggdes ett staket av sly runt om köksträdgården för att hålla både rådjur, hundar och höns på betryggande avstånd.

Våren 2010 var första gången jag provade att anlägga en varmbänk. Redan i slutet på mars kunde jag förså många växter så som kål och sommarblommor. De fick en riktigt bra start! För att anlägga varmbänken la jag ut ett tjockt lager hästgödsel. Ovanpå detta ställde jag odlingslådorna och täckte runt omkring med ett tjockt lager halm. Odlingslådorna fyllde jag i ett lager jord och sedan var det bara att vänta några dagar tills temperaturen sjönk lite. När fröerna var i jorden täckte jag lådorna med fönster och under nätterna la jag på ytterligare isolering ovanpå fönstren.



Varje år gör jag dessutom varmbänkar inne i växthuset för att få en tidigare skörd av sallad, ruccola och andra snabbväxande bladgrönsaker. 


2012  byggdes ännu fler varmbänkar för att ha möjlighet att driva upp växter innan risken för nattfrost var över. På den här marken (på en åker i närheten) kommer även jorden att brukas för att vi på sikt ska kunna bli helt självförsörjande på grönsaker. 


Mat från köksträdgården...